
Blog
Klimschoenen advies van Adam Ondra
In dit artikel deelt klimmer Adam Ondra zijn inzichten over het belang van klimschoenen in de klimsport. Hij bespreekt de cruciale rol van schoeisel bij het klimmen, waarbij hij zijn eigen ervaringen deelt, inclusief het verschil tussen zijn gewone schoenmaat en die van zijn klimschoenen.
Adam Ondra's video
Klimschoenen maat VS gewone schoenen
In de video deelt Adam Ondra zijn inzichten over een essentieel onderdeel van klimuitrusting: klimschoenen. Hij benadrukt dat het gebruik van de voeten bijna net zo cruciaal is als de kracht in de armen, waarbij het succes grotendeels afhangt van de schoenen die men draagt. Ondra deelt een interessant weetje over de vertaling van de termen 'scarpetta' in het Italiaans en 'pie de gato' in het Spaans, wat respectievelijk 'kleine schoenen' en 'voeten van de kat' betekent.
Een veelgestelde vraag die hij vaak krijgt, betreft het verschil in maat tussen zijn klimschoenen en gewone schoenen. Hij laat zijn gewone maat 44-schoen zien en vergelijkt dit met zijn meest gebruikte klimschoen van maat 40. Sommige van zijn schoenen zijn zelfs maat 39 en een half. Dit is wel 4 tot 5 maten kleiner! (Let op! als beginnend klimmer is dit niet aan te raden)
Plastic zakje?
Ondra deelt een truc die hij gebruikt bij het aantrekken van gloednieuwe klimschoenen: het gebruik van een plastic zak om gemakkelijker in de schoen te glijden. Hij erkent dat het inlopen van nieuwe schoenen en de eerste paar beklimmingen ermee vaak het meest uitdagende deel zijn van het klimproces. Desondanks benadrukt hij de essentie ervan, omdat de schoenen na enkele routes comfortabeler zitten en optimaal presteren mogelijk maken.
Hoe vaak wisselt Ondra klimschoenen?
Hij onthult dat hij vrij frequent nieuwe schoenen moet inlopen en mogelijk tot wel 12 paar klimschoenen per jaar gebruikt. Tijdens zijn klim naar de Dawn Wall op El Capitan moest hij zelfs zo'n zeven paar schoenen verslijten vanwege de scherpe voetsteunen op de vlakke oppervlakken.
Keuze voor klimschoenen
Ondra benadrukt de persoonlijke aard van de keuze voor klimschoenen, afhankelijk van de klimstijl. Hij illustreert hoe sommige schoenen geschikt zijn voor moderne bouldering in de sportschool, terwijl andere beter geschikt zijn voor het klimmen in scheuren buiten.
Het fundamentele verschil tussen klimschoenen, legt hij uit, ligt in hun stijfheid. Zachte schoenen bieden meer gevoeligheid voor het klimmen in steile overhangen, terwijl ze na verloop van tijd zachter worden. Hij toont aan dat hij vaak twee paar schoenen meeneemt naar wedstrijden voor verschillende soorten voetsteunen, omdat dit cruciaal is voor het uitvoeren van specifieke bewegingen.
Daarnaast bespreekt Ondra het verschil tussen volledig gebogen en platte schoenen, waarbij hij de voordelen van elk type uitlegt voor verschillende klimomstandigheden. Hij beklemtoont het belang van precisie bij het gebruik van gebogen schoenen en adviseert beginnende klimmers om niet te veel af te wijken van hun normale schoenmaat en eerder te kiezen voor zachtere of gematigd stijve schoenen.
Ondanks dat zijn voeten er niet uitzien zoals die van een typische 26-jarige, benadrukt hij het plezier dat het klimmen biedt als de drijvende kracht achter zijn keuze voor klimschoenen.