Terug naar overzicht

Blog
Klimschoenen kopen, waar moet ik op letten?

Klimmen en boulderen wordt steeds populairder in Nederland, elke grote stad heeft inmiddels wel een klimhal of boulderhal. Dit is fantastisch voor alle klimfanaten! Steeds meer mensen proberen de klimmuur te trotseren, het is gezond en vaak ook nog eens enorm gezellig! Bij het klimmen zijn goeie klimschoenen een essentieel onderdeel van je uitrusting. Maar welke klimschoenen kies je?

Voordeel van klimschoenen kopen

Je eigen set klimschoenen kopen is altijd een slimme keuze als je meer wil gaan klimmen. Eigen bij de derde keer klimmen zou je al kunnen overwegen om je eigen set te kopen. Klimschoenen huren kost per keer al snel 5 tot 10 euro. Een beginner set klimschoenen zijn al verkrijgbaar rond de 30-70 euro. Daarnaast biedt een eigen set klimschoenen (eigenlijk altijd) een betere pasvorm en zorgt daardoor ook al snel voor betere prestaties!

De juiste klimschoenen vinden kan wel een uitdaging zijn, vandaar dat wij kort op een rijtje zetten waar je op moet letten bij het aanschaffen.

Hoe maak je hier een juiste keuze in? Wij adviseren drie speerpunten:

  • Pasvorm
  • Klimschoen type
  • Maat

Pasvorm

Pasvorm is een van de belangrijkste indicatoren bij het kopen van klimschoenen. Voeten komen in allerlei verschillende vormen, lengtes, platheid, breedte en hiel maat. Het is daarom slim om hier op te letten bij het aanschaffen van boulder schoenen.

Pasvorm bepaald de comfort en strakheid van een schoen. Comfort is erg belangrijk als je net begint met klimmen, in het begin is het vooral belangrijk om veel te kunnen klimmen tijdens een sessie. Dit betekend dat je voeten niet al te veel pijn moeten doen. Baseer daarom je comfort op basis van klimervaring, heb je nog niet heel veel klimuren gemaakt? Ga dan voor een comfortabele schoen. Heb je al aardig wat routes en boulder problems getrotseerd? Dan mag de comfort van een schoen wat ruimte maken voor een strakkere schoen om meer controle op de klimmuur te krijgen.

Klimschoen type

Klimschoenen kunnen verdeeld worden over drie types: neutraal, gematigd en agressief. Het type is bepalend voor comfort maar ook controle op de muur. Gematigde en agressieve schoenen zijn vaak strakker en krommer dan neutrale schoenen, dit betekend meer druk (en vaak pijn) op de tenen. Maar hierdoor kan er veel kracht en precisie worden uitgeoefend op de punt van de schoenen. Neutrale schoenen zijn daarentegen plattere schoenen, wat betekend dat het makkelijker is om dit type schoen een hele dag te dragen. Zeker als beginnend klimmer is dit aan te raden.

Neutrale schoenen zijn perfect voor beginnende klimmers. Veel comfort, weinig druk op de voet, goede ondersteuning. Vaak wel minder controle op kleine footholds en minder kracht/controle bij overhanging routes.

Gematigde schoenen zijn vaak de perfecte middelmaat. Door de kromming in de zool meer controle, vaak ook een dunnere zool wat meer gevoel geeft op de muur. Gevoel op de muur zorgt voor meer precisie en helpt bij technische routes. Vaak een stuk minder comfortabel dan neutrale schoenen, zeker voor beginners kan dit even wennen zijn. Door de dunnere zool is er sneller slijtage.

Agressieve schoenen zijn voor de ervaren klimmers onder ons. Door de vorm van de schoen kan er enorm veel kracht op de voorkant van de schoen worden uitgeoefend. Hierdoor heb je volledige controle op de muur, uitermate geschikt voor overhangs of slabs met mini footholds. Helaas betekend dit wel minder comfort, langdurig klimmen op agressieve schoenen kan pijnlijk zijn voor de voeten en tenen.

Schoenmaat

Uiteraard is de schoenmaat ook niet geheel onbelangrijk! Het is daarom slim om je eerst even goed te verdiepen in welke maat bij jou past.
Als beginner raden we aan dezelfde schoenmaat te pakken als je normale schoenmaat. Heb je meer ervaring? Dan kan je experimenteren met wellicht een halve of soms zelfs een hele maat kleiner dan je normale schoenmaat.

Om je te helpen met het kiezen van de geschikte schoenmaat hebben we een Klimschoen maat berekenen pagina ontwikkeld!
Let op! Schoenmaten kunnen ook nog variëren per schoenmerk.